Toga Judita, Magyar LorandAsociaţia de Dezvoltare Microregională a Comunităţilor din Zona Sătmarului (Gal Zona Sătmarului) s-a înfiinţat prin alcătuirea unui Grup de Acţiune Locală, parteneriat format din 112 de membri provenit din mediul public, privat şi civil din teritoriul următoarelor localităţi: Ardud, Livada, Agriș, Botiz, Dorolț, Halmeu, Lazuri, Micula, Odoreu, Păulești, Porumbești, Scond, Turulung, Vetiș, Viile Satu Mare, Terebești, Orașu Nou şi Bicaz (jud. Maramureş) cu scopul de a pregăti şi implementa Strategia de Dezvoltare Locală.

Zona Sătmarului reuşeşte valorificarea resurselor naturale şi ale mediului înconjurător, având avantajul aşezării geografice în jurul municipiului Satu Mare, dezvoltând un mediu economic competitiv, viabil şi plăcut locuibil celor ce trăiesc pe teritoriul GAL.

Considerăm că diversificarea economiei locale este cheia prosperității teritoriului acoperit de GAL Zona Sătmarului. Principalul atu al teritoriului este agricultura, care beneficiază de terenuri fertile și de predilecția locuitorilor pentru cultivarea legumelor, a pomilor fructiferi și a cerealelor, dar și pentru viticultură. Din această perspectivă, vom urmări dezvoltarea agriculturii prin sprijin pentru modernizarea exploatațiilor agricole, prin susținerea formelor asociative şi înfiinţarea de unităţi de procesare. Dată fiind situarea teritoriului într-o zonă peri-urbană, acordăm egală importanță înfiinţării/dezvoltării activităților non-agricole (producție/servicii). Având în vedere interesul crescut al locuitorilor către antreprenoriat, fapt ce îl încurajăm și noi prin demersul nostru, vom încuraja inițiativele care au impact pozitiv asupra mediului. Diversificarea economiei se poate realiza și prin sprijinirea turismului, un sector cu potențial mare de generare a veniturilor în teritoriu, având în vedere numărul mare de obiective turistice, moștenirea culturală și potențialul de dezvoltare a unor noi servicii care să răspundă cererii turiștilor. Pentru păstrarea identității culturale unice ale comunității vom susține acțiuni de conservare a patrimoniului local. Ne propunem creșterea calității vieții pentru populația din teritoriu și prin susținerea dezvoltării de servicii publice/sociale destinate populației, prin investiții în infrastructura destinată dezvoltării serviciilor de suport pentru persoanele cu nevoi sociale – vârstnici, minorități, copii, persoane fără educație. Totodată, GAL-ul va desfășura activităţi de cooperare, urmărind dezvoltarea capacităților de marketing și promovare a serviciilor și produselor locale. Pentru a înțelege mai bine nevoile din teritoriu și pentru a genera inițiative de proiecte care să răspundă la cerințele reale ale comunității, GAL-ul are în vedere crearea unui centru de resurse care să vină în întâmpinarea locuitorilor.

Obiectivul strategic al GAL Zona Sătmarului este atingerea unui nivel de dezvoltare durabilă prin creștere economică ce se va realiza prin consolidare și diversificare a produselor și serviciilor locale, prin exploatarea resurselor neutilizate ale zonei, precum prin dezvoltarea unor rețele de colaborare naționale și internaționale funcționabile.

Priorităţi ale GAL Zona Sătmarului

  • îmbunătățirea orientării spre piață și sporirea competitivității fermelor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv punerea unui accent mai puternic pe cercetare, tehnologie și digitalizare;
  • promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;
  • promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;
  • contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea capacității de sechestrare a carbonului, precum și promovarea energiei durabile;

De ce este benefic pentru noi progamul LEADER?

Planificare la nivel local

Planul de Dezvoltare Locală a fost elaborat cu participarea actorilor locali din teritoriu.

Depunere la nivel local

Pe baza Planului de Dezvoltare Locală vor avea loc sesiuni de proiecte LEADER. Documentele şi cererea de finanţare se vor depune la Biroul Aministrativ Gal Zona Sătmarului din Micula.

Decizie la nivel local

Proiectele vor fi evaluate de către un grup de experţi independenţi pe baza unor criterii de selecţie obiective şi transparente. Decizia privind acordarea sprijinului nerambursabil va fi luată de un comitet de selecţie format din 7 persoane (membri ai Gal Zona Sătmarului).

Organele Asociației sunt:

  • Adunarea Generală
  • Consiliul Director
  • Cenzorul sau Comisia de cenzori
  • Comitetul de selectare a proiectelor
  • Compartiment Administrativ