ÎMPREUNĂ PENTRU PROGRESUL COMUNITĂȚII
Considerăm că diversificarea economiei locale este cheia prosperității teritoriului acoperit de GAL Zona Sătmarului. Principalul atu al teritoriului este agricultura, care beneficiază de terenuri fertile și de predilecția locuitorilor pentru cultivarea legumelor, a pomilor fructiferi și a cerealelor, dar și pentru viticultură. Din această perspectivă, vom urmări dezvoltarea agriculturii prin sprijin pentru modernizarea exploatațiilor agricole, prin susținerea formelor asociative şi înfiinţarea de unităţi de procesare.
Dată fiind situarea teritoriului într-o zonă peri-urbană, acordăm egală importanță înfiinţării/dezvoltării activităților non-agricole (producție/servicii). Având în vedere interesul crescut al locuitorilor către antreprenoriat, fapt ce îl încurajăm și noi prin demersul nostru, vom încuraja inițiativele care au impact pozitiv asupra mediului. Diversificarea economiei se poate realiza și prin sprijinirea turismului, un sector cu potențial mare de generare a veniturilor în teritoriu, având în vedere numărul mare de obiective turistice, moștenirea culturală și potențialul de dezvoltare a unor noi servicii care să răspundă cererii turiștilor.
Pentru păstrarea identității culturale unice ale comunității vom susține acțiuni de conservare a patrimoniului local. Ne propunem creșterea calității vieții pentru populația din teritoriu și prin susținerea dezvoltării de servicii publice/sociale destinate populației, prin investiții în infrastructura destinată dezvoltării serviciilor de suport pentru persoanele cu nevoi sociale – vârstnici, minorități, copii, persoane fără educație.
Totodată, GAL-ul va desfășura activităţi de cooperare, urmărind dezvoltarea capacităților de marketing și promovare a serviciilor și produselor locale. Pentru a înțelege mai bine nevoile din teritoriu și pentru a genera inițiative de proiecte care să răspundă la cerințele reale ale comunității, GAL-ul are în vedere crearea unui centru de resurse care să vină în întâmpinarea locuitorilor.
Coerenţa teritorială a GAL Zona Sătmarului este dată de delimitarea clară şi continuă, fără goluri sau suprafeţe neacoperite, a unităţilor administrativ-teritoriale componente: două oraşe mici, cu o populație de sub 10.000 de locuitori – Ardud şi Livada, ambele situate în judeţul Satu Mare, la o distanţă de mai puţin de 30 de km de municipiul reşedinţă de judeţ; 16 comune – Agriş, Botiz, Dorolţ, Halmeu, Lazuri, Micula, Odoreu, Orașu Nou, Păuleşti, Porumbeşti, Socond, Terebeşti, Turulung, Vetiş şi Viile Satu Mare din judeţul Satu Mare, respectiv Bicaz din judeţul Maramureş. Cele 18 unităţi administrativ-teritoriale includ 73 localităţi componente. Suprafața este de 1.096,18 km2, iar densitatea este de 63,91 locuitori /km2. 12 UAT-uri din teritoriu cuprind situri protejate, ceea ce necesită o atenție deosebită componentei/ măsurilor de mediu.
Ariile naturale protejate (habitate şi specii) ROSCI0214 Râul Tur se întind pe teritoriul administrativ a 9 UAT-uri din GAL (comună/sat) – Agriș, Botiz: Ciuperceni, Halmeu: Porumbești, Mesteacăn, Lazuri: Bercu, Nisipeni, Noroieni, Pelișor, Livada: Adrian, Dumbrava, Livada Mică, Micula: Bercu Nou, Micula Nouă, Orașul Nou: Orașul Nou Vii, Prilog, Prilog Vii, Racșa, Remetea Oașului, Porumbești, Turulung: Drăgușeni, Turulung Vii. De asemenea ariile naturale protejate (habitate şi specii) ROSCI0436 SOMEȘUL INFERIOR, se întind pe în 3 UAT-uri din GAL: Vetiș: Vetiș, Oar, Dorolț: Dara, Odoreu: Odoreu, Mărtinești, Berindan, Păulești: Petin, Ambud. Teritoriul GAL este traversat de drumuri naţionale şi europene de importanţă majoră: E58, care face legătura între Halmeu – Livada – Baia Mare, E81 Halmeu – Satu Mare – Ardud – Zalău, E671 Satu Mare – Vetiş – Oradea, DN19A Satu Mare – Petea (Dorolţ) spre Ungaria şi DN19 Satu Mare – Livada – Negreşti-Oaş. Aeroportul internaţional Satu Mare se află în imediata apropiere a teritoriului GAL.
Din punctul de vedere geografic, teritoriul este uniform, forma de relief predominantă fiind câmpia. Principalele râuri care străbat teritoriul sunt Someşul, Turul şi Homorodul. Apele freatice se găsesc la mică adâncime, la 3-4 m, iar analizele geologice indică existenţa unor surse bogate de ape termale neexploatate. Solul are o fertilitate bună, dar nivelul recoltelor se află frecvent sub influenţa negativă a stagnărilor temporare de apă.
DEMOGRAFIE: Populaţia totală a GAL Zona Sătmarului la data Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din 2021 a fost de 70.058, față de Recensământul din 2011, care a înregistrat 70.312 locuitori. În afară de localitatea Bicaz (MM), toate unităţile administrativ-teritoriale incluse în GAL Zona Sătmarului cuprind cel puţin o minoritate etnică. Populaţia teritoriului este în proporție echilibrată de etnie română și de etnie maghiară, celelalte etnii prezente fiind cea romă, dar și cea ucraineană şi cea germană.
În anul școlar 2021/2022 au fost raportate 51 de cazuri de abandon școlar conform fișei de date completate la nivel de UAT. Din aceleași date colectate cu ajutorul fișei localităților, reiese că 214 copii sunt neșcolarizați.
ECONOMIA: În cele 18 unităţi administrativ-teritoriale, conform INSSE sunt înregistraţi peste 2.500 agenţi economici. Aceştia oferă locuri de muncă atât locuitorilor din respectivele comune/oraşe, cât şi celor proveniţi din zonele de proximitate. Locurile de muncă sunt, în principal, oferite de câteva sectoare de activităţi economice: industria prelucrătoare, agricultură, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi construcţii. Alte sectoare de activitate cu un grad mai ridicat de ocupare sunt cel de transporturi şi depozitare, respectiv administraţia publică, învăţământul şi sănătatea. Conform INS, numărul total de şomeri a fost, în august 2023, de 4.457 persoane la nivel de județ Satu Mare, din care 31,8%, adică 1380 pe teritoriul sătmărean al microregiunii și 3 șomeri în comuna Bicaz. În cele 18 UAT-uri funcționează cel puțin 35 asociații ale crescătorilor de animale și 21 de asociaţii ale producătorilor agricoli, conform fișei de date completate de Primării cu ocazia elaborării SDL. Cooperativele, ca de exemplu, Dealurile Halmeului, Agromax Farm, Prospera Lazuri, Agro Mihai Lazuri, Boviterra New Age, Nord Vest Botiz, Samus Lact, Runcu Bicaz sunt agenți de cooperare și dezvoltare a microregiunii.
ECHIPAREA TERITORIULUI: La finalul anului 2022, infrastructura tehnico-edilitară (conform INS) existentă în teritoriul GAL Zona Sătmarului includea o reţea de distribuţie a apei potabile și o rețea de conducte de canalizare, cu o lungime totală de peste 300 km. Rețeaua de distribuţie a gazelor naturale are o lungime totală de 181,5 km.
Datele INS arată că, în 2022 există 29.306 locuinţe private existente la nivelul GAL. Doar o parte (aproximativ jumătate) sunt dotate cu sisteme de alimentare cu apă în interior şi dispun de sisteme de canalizare în interiorul clădirilor. Acolo unde nu există sisteme de canalizare, evacuarea apelor uzate din gospodării se realizează prin mijloace proprii – fose septice sau bazine vidanje. Gospodărirea deşeurilor se realizează fie prin mijloace proprii (cu utilaje comune de colectare şi transport a deşeurilor la groapa ecologică a judeţului) sau prin externalizarea serviciului către furnizorii privaţi disponibili la nivel local. Se constată nevoia de investiții/reabilitări de infrastructură la scară mică. De asemenea, se constată o lipsă a utilajelor de intervenție în caz de urgență. Din fișele localităților aflăm că există 41 de terenuri de sport, 11 săli de sport, 38 spații de joacă în aer liber sau în interior, 15 cluburi sportive, 2 centre comunitare pentru copii și 8 centre comunitare pentru vârstnici.
SERVICII LOCALE. În general, se remarcă accesibilitate redusă a locuitorilor la servicii sociale şi medicale specializate.
EDUCAȚIE. În GAL Zona Sătmarului funcţionează 21 de unități cu personalitate juridică (18 școli gimnaziale, 2 unităţi de învăţământ preşcolar și 2 unităţi de învăţământ liceal, în orașele Ardud și Livada. Acestora le sunt arondate în total 38 de stucturi. (Sursa datelor, Inspectoratul Județean Satu Mare, Rețea școlară 2023-2024, https://www.satmar.ro/web/document.php?id=2204) Populaţia şcolară totală deservită este de aproape 8.000 elevi. În condiţiile în care majoritatea unităţilor şcolare de pe teritoriul GAL oferă în prezent programe de şcolarizare doar pentru învăţământul preşcolar, învăţământul primar şi învăţământul gimnazial, cei care doresc să îşi continue studiile o pot face optând pentru programele educaţionale.
planul_strategic_de_dezvoltare_locala_gzs_initial_postat_31.10.2024